Barna kenyér recept! [nosalty.hu]

hozzávalók / 10 adag

cinemagraph_alpirsbacher_brot.gif

elkészítés

  1. Egy nagy edénybe vagy a kenyérsütő gépbe mérjük a liszteket, a csipet cukrot, és villával összekeverjük.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos vizet.
  3. Elindítjuk a dagasztást a gépben, vagy kézzel összedagasztjuk. A sót a dagasztás közben tesszük a tésztába.
  4. Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor nagyon kevés finomlisztet keverhetünk hozzá. Akkor jó, ha éppen nem ragad a kezünkhöz, de rugalmas.
  5. Ha kidagasztottuk, akkor áttesszük egy kelesztő edénybe, és lefedve, letakarva másfél-két órát kelesztjük meleg helyen.
  6. Amikor már jól megkelt, akkor veknit formázunk úgy, hogy a tésztát kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságra. Jobbról és balról behajtjuk a feléig, majd a tetején szintén jobbról-balról egy kis fület is behajtunk. Fentről szorosan elkezdjük lefelé tekerni úgy, hogy közben mindkét szélén alányomkodjuk, hogy ne látsszon a tekerés. A tészta vége kerüljön alulra.
  7. Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra.
  8. Egy nagy jénai vagy cserépedénybe sütőpapírt teszünk, és erre fektetjük a veknit. Letakarva még egy fél órát állni hagyjuk.
  9. A kenyér tetejét 3 helyen éles pengével bevágjuk. A jénai tetejét megspricceljük vízzel, és így lefedve betesszük a sütőbe, kb. 50 percre.
  10. Amikor megsült, kivesszük a jénaiból, és jól megspricceljük vízzel, így a kenyér elkezd szépen repedezni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 200 Ft