Barna kenyér recept! [nosalty.hu]
hozzávalók / 10 adag
- 25 dkg graham-liszt
- 50 dkg finomliszt
- 35 g friss élesztő
- 5.5 dl víz
- 1.5 kávéskanál só
- 1 csipet cukor
elkészítés
- Egy nagy edénybe vagy a kenyérsütő gépbe mérjük a liszteket, a csipet cukrot, és villával összekeverjük.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos vizet.
- Elindítjuk a dagasztást a gépben, vagy kézzel összedagasztjuk. A sót a dagasztás közben tesszük a tésztába.
- Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor nagyon kevés finomlisztet keverhetünk hozzá. Akkor jó, ha éppen nem ragad a kezünkhöz, de rugalmas.
- Ha kidagasztottuk, akkor áttesszük egy kelesztő edénybe, és lefedve, letakarva másfél-két órát kelesztjük meleg helyen.
- Amikor már jól megkelt, akkor veknit formázunk úgy, hogy a tésztát kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságra. Jobbról és balról behajtjuk a feléig, majd a tetején szintén jobbról-balról egy kis fület is behajtunk. Fentről szorosan elkezdjük lefelé tekerni úgy, hogy közben mindkét szélén alányomkodjuk, hogy ne látsszon a tekerés. A tészta vége kerüljön alulra.
- Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra.
- Egy nagy jénai vagy cserépedénybe sütőpapírt teszünk, és erre fektetjük a veknit. Letakarva még egy fél órát állni hagyjuk.
- A kenyér tetejét 3 helyen éles pengével bevágjuk. A jénai tetejét megspricceljük vízzel, és így lefedve betesszük a sütőbe, kb. 50 percre.
- Amikor megsült, kivesszük a jénaiból, és jól megspricceljük vízzel, így a kenyér elkezd szépen repedezni.
- sütési hőfok: 230°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- költség: 200 Ft