Fable 3 kritika, egy legenda születése..

 

fable3-posters.jpeg

 

Kétségtelenül egy olyan játék, ami a mai napig megdobogtatja a szívemet.
Miért?
Mert egy olyan legendás elemet raktak bele, ami sehol máshol nem található meg..
De még mielőtt erre rátérnék lássuk mit nyújt a játék! :)

 

A teljes cikk megtekintéséhez, KATT -> TOVÁBBAdott egy hatalmas világ, ahol mi egy birodalom kastélyában herceg vagy hercegnő karakterrel kezdünk.
Attól függően melyiket választjuk lesz a másik a párunk.
Sajnos az ő sorsa hamar eldőlhet, ugyanis az uralkodó a gonosz fivérünk.
És mivel már a játék elején történik egy kis baleset választanunk kell hogy az azért felelőssé tett
paraszt embert öljük-e meg vagy a párunkat.
A játék itt szívbemarkoló és vízválasztó, attól függenek majd a későbbi események hogy itt mit választunk.
Illetve, ettől IS függ. Meg még sokminden mástól is, de erről majd később.

Így tehát a királyi család sarjaként mint a legkisebb úgy tűnik nekünk kell a jónak, az igazságosnak lenni ha már a fivérünk gonosz.
De az is lehet, hogy a fivérünk végig jó volt és mi leszünk gonoszak? :)
Mellénk áll két segítő Jasper a komornyik aki kissé fanyar cinikus humorával teszi érdekesebbé a játékot, valamint Walter a mentorunk aki a királyi család másik hűséges segítője és a szüleink oldalán harcolt még régebben.
Walter már a kezdet kezdetén velünk lesz, és megtanít a kardvívás alapjaira ami épp elég lesz ahhoz hogy felzárkózzunk és kihúzzuk a következő szintlépésig.
Jasper pedig a mi kis személyes szobánkba visz ahol egy 3D térkép, Albion térképe és egy fegyver illetve ruhatár áll a rendelkezésünkre(többek között).

Később varázslatokat is tanulhatunk, ezek a játék során erősbödnek.
A négy elemi erőn kívül(tűz jég villám és erőlökés) kombinálhatjuk is őket, így akár tűzvihart vagy jeges villámokat is szórhatunk!
Hasonlóképp mint a Magicka nevű játékban, itt is többféleképpen használhatjuk fel ezeket.

Ahogy bejárjuk Albion-t különböző mesterségekkel vagy utcai zenéléssel javulhat a társadalmi státuszunk illetve különböző minijátékokba kerülünk.
Mint a régebbi Fable verziókban, itt is lehet szerelmünk Albionba akit aztán megfelelő mennyiségű udvarlás után egy gyűrű segítségével eljegyezhetünk, és elvihetjük az általunk megvásárolt házikóba szaporodni.
Továbbá a városok utcáin vásárolhatunk ruhákat, frizurákat sminkeket tetoválásokat is, fegyvereket..
Lesz társunk egy kiskutya képében már a játék elejétől, aki ugat ha talál valamit..ekkor odalépvén kiáshatjuk az adott kincset és máris gyarapodunk valamivel. :)

Az egyes falvak meglátogatásakor ha az adott falunak gondja van, ígéretet kell kötnünk a vezetőjükkel miszerint trónra lépésünk után(amennyibe fivérünk letaszítottuk róla) az ígéretünket megtartva jobbá tesszük Albiont!
Persze itt jön az egyértelmű, hiszen miután nagy nehezen végigverekedjük magunkat Albionon, a sötétség hadseregén és tényleg holt fáradtan visszatérünk..hogy nem maradna más hátra, mint az egyes falvaknak tett ígéretek betartása.
De!..de..
Ezek sajnos mind mind pénzbe kerülnek.
És itt ugrik a majom a vízbe.
Az állam kassza azért van nagyjából tele, mert a fivérünk bár sanyargatta a népet és nem segített a közeli falvaknak így a kincstár megtelt aranypénzzel.
Ergo, ha mindenkinek segítünk akkor ugyan hősök leszünk a szemükbe és Albion minden területén, viszont üres lesz a kincstár ennek fejében amikor eléri a sötétség és a sötét árnyak Albiont nem tudjuk megvédeni mert mindenki vigad
és nemcsak hogy eszük ágában sincs harcolni(morál hiánya) de nincs is pénz mindenkit felfegyverezni és páncélzattal ill. pajzsal ellátni mert nincs miből!
Az őrség pedig önmagában kevés..
De ha lehetne is!..IS!..még akkor is bele kéne húzniuk hogy életben maradjanak.
Hiszen a főhős nem elég erős önmaga, ez a játék meg akarja tanítani hogy sajnos uralkodónak lenni nem könnyű.

Ha viszont kevés ígéretet tartunk be vagy egyet sem, akkor pont olyanok leszünk mint a fivérünk(aki mint így kiderül nem is volt olyan gonosz de csak így tudta megmenteni Albiont plusz nem tudta mikor ér oda a sötétség serege..).
És akkor harcolhatunk a gonosz ellen, de utána mindenki gyűlölni fog amiért zsarnokok vagyunk.

Remekül feladja a leckét a Fable 3 egy csodás és igazán megrázó történet keretében.

Címkék: RPG, FABLE 3