Star Wars VII: Az Ébredő Erő 3D KRITIKA!

uisg62m.gif

 

Egy kedves barátom meghívott az új, Star Wars VII: Az Ébredő Erő c. film mozivetítésére.
Esendő volt már, hogy nekiessek a széria új darabjának, mert kritikát(vagy legalábbis affélét) akartam írni róla.

 

50297426c72b4ef518024c4fb0e05dcb92eef229e2fe43daafd5862e7fd52530.jpg

A teljes cikk megtekintéséhez, KATT -> TOVÁBB

-'George Lucas szerint szappanoperát csináltak a Star Wars-ból.."
-'Lucas elmondta: azért nem ő rendezte a nemsokára mozikba kerülő nyolcadik részt, mert megcsömörlött attól, hogy folyamatosan kritizálják őt a rajongók."
De azért a Disney kezére adja..a kibaszott Disney kezére, aki eddig csak rajzfilmeket és tinisorozatokat(süllyed lefelé) készített..
És akkor utólag csodálkozik, hogy merőben más lett a végeredmény. Nosza..

 


massiveukstock01.JPGAmíg nem jelent meg az új film a korábbi részekből készült a boltok polcaira mindenféle ajándék tárgy.
Most, hogy már van elég nyersanyag szinte záporoznak az újabbnál újabb játékok, kütyük és egyéb ikonikus Star Wars tárgyak.
Talán a készítők nem engedték, hogy a mozifilm vetítése előtt árulják őket..vagy az eladók akarták bombaként robbantani őket a premier vetítésekor/után, a nagyobb bevétel reményében..
Anyhow, ezek közül talán leginkább kiemelkedőbb, a TOPPS kiadó féle 'Journey to Star Wars: The Force Awakens" gyűjthető kártyák, albummal..
Emlékszem gyerekként még a 'Baljós Árnyak" megjelenésekor kezdtük gyűjteni a matricákat szép prizmás matrica albumba, ám ennek gyűjtése nálam valahogy abba maradt. És senki ne értsen félre, nem a lankadó fanatizmus miatt, hanem mert ezen matrica csomagok ára bődületesen drága volt akkoriban(mintegy 270FT).
Hogy érdemes-e költeni a Franchise-ra? Nos..ha valaki közepesen rajongó még valamennyit akkor is érdemes bele invesztálni, hiszen főleg a prizmás kártyák a későbbiekben rengeteg pénzt fognak érni! Természetesen fanatikusoknak számára inkább eszmei értékkel bírnak..

 


10249645_316673_2907220ea1d85553b9645cbbe787507a_wm.jpg

Akkor most térjünk rá a mozira.
-A jegyfoglalás kicsit butácska volt..tényleg nem hiszem el, hogy nem lehet rendesen navigálni a Cinema Cici honlapján úgy, hogy ne kelljen az egész rendelést végigzongorázni, ha valamit módosítani akarunk rajta.. Gondolom egyszer kifizették a weblap-készítőnek a 4-5 ezer forintot, aztán azóta rá se néznek.
-3D Szemüveg: Egy hazavihető MasterImage 3D szemüveget kaptunk, ami ugyan nem annyira snassz mint a kék-piros papír szemüveg..de hazavitel után fabatkát sem ér! Legfeljebb ha rendelkezünk a megfelelő extra vetítővel, bár a dolog még így is kétséges, hogy működik-e.
Ezzel szemben lehet vásárolni hasonló műanyag 3D szemüveget, csak az kék-piros(Anaglyph) pár-száz forint körül. Ez már használható a legtöbb 3D filmhez odahaza is.

 

 

ok-2015-aprilis_1_1.jpg
-A mozis étlap három részből áll, a snassz bejáratott pop-corn, a Nacho(egynek elmegy..), vagy Sültmogyibogyi(ez utóbbit még nem próbáltam), és persze az elmaradhatatlan kóla.
Az ár továbbra is horribilis(mit is vártam..), mint egy 2Dezsőt kell kipengetni egy igényesen nagy menüért. Wádáfák
A szósz túl sok a Nacho-hoz képest, és bizony bizony könnyen kifolyhat(saját-tapasztalat)..
Persze ez lehetne szőrszál hasogatás, ha lehetne bevinni otthoni kaját. Bár nem figyelte senki mit veszek elő, szerintem ennyi pénz lehúzása után nem is gond.

 

 

jump1069_deanv_mood4-695x463.jpg
-Az emberek elég vegyes hatást váltottak ki belőlem, szeretem az ilyen közösségi tömeget(mint Foci meccs..), de a felhozatal elég kiábrándító volt..
A szülő ott ült kiszórt pop-cornal, és rohadtul de rá se szólt a gyerekeire hogy szedjétek fel vagy valami..tudom, több gyerekes szülők hamar kimerülnek és örülhetnek ha fel tudnak lélegezni..de az ég szerelmére! Ha most, gyerekként nem tanulják meg, akkor a későbbiek során sza*** elnézést..köpnek rá!..
S, ha ez nem lett volna elég..az egyik arra sétáló kisgyerek egy laza mozdulattal matatni kezdett a legjobb barátom pop-corn dobozában.. Persze ne legyünk előítéletesek, lehet megvolt zavarodva és aszitte" az apukája mellett áll éppen..de az se kizárt hogy ennyire szabados nevelést kapott, vagy épp 'erre" tanítják..nekem sem újkeletű az a típus, aki minden kérdezés nélkül belenyúl a máséba. De ne legyünk előítéletesek, ezzel nem akarom lenézni vagy épp elbagatellizálni az átlag-mozinéző értelmi színvonalát(főleg mert mi is ott voltunk!xD)

 

 

3dfotok.jpg
Jöhet a mozi terem.
-Viszonylag kevés hely volt, így leülni az összes ember beérkezése előtt halott ötlet..persze a legtöbben így is remekül kezelték a helyzetet(igen mi, nem a nemlétező biztonságiak)..
-Szűkösen, de megvoltunk..azért bánom, hogy ennyire snassz az egész hely..de az élmény nagyjából feledtette ezt.

Akkor indulhat is a gépezet..
-Sajnos egy kb. tíz perc után képhiba jelentkezett, ha a komám nem áll fel és megy ki szólni hogy rossz a kép(mintha kék-pirosba akarta volna tolni a gép, MasterImage helyett..), akkor mindenki baszott volna rá a film feléig. Utólag is gratulálok, hogy középtájról kellett kiverekednie magát szegénynek, mondjuk egy-két a szélen ülő helyett.. <3
-Előzetesekből nem volt sok, de azok izgalmasak voltak(leginkább a 3D miatt, de erről majd később)..

 

 

galaxy-theatres_masterimage3d.jpg
A 3D effektekről egy kicsit..
Úgy tűnik a készítők kezdtek megbarátkozni, ezekkel a háromszavas nevekkel(nehogy a nézők megerőltessék magukat). Ez persze nem jelenti azt, hogy a filmet szükségszerűen az effektek vitték el vagy vontatták volna.
De úgy tűnik a 3D hatásnak nagyon is volt szerepe(ezt már korábban is említettem. A 3D hatást úgy kell elképzelni, hogy két homályosnak látszó képből lett egy térbeli megjelenítés. Ez az egész filmet végigkísérte, tehát FULL 3D volt! Ez így kimondva nagy szám, de kb. 15 perc után a szem már hozzászokik. Ettől persze marha-nagy hatás volt, ahogy minden térben helyezkedett el és szinte az az érzésem volt, hogy minden ott történik előttem. Az erőteljesebb 3D effektekből persze nem volt olyan túlnyomóan sok(kb. a film 30-40%a), vagy csak nem volt túl feltűnő mind, mire a szem már hozzászokott a sok képernyőn-történő 3D hatáshoz. Az egész ugyan nem volt olyan harsogó, mint a Hollywood Stúdióban, SPECIÁLISAN berendezett 3D vetítő terem. És ezt nem az érzékelhető hatásokra mondom(ti ezt 4D-nek nevezitek), hanem a vászonból konkrétan felénk kirepülő tárgyaknak, melyek a moziteremben repkedtek. Hogy jobban megért-e így, mint pár deka,-de intenzívebb 3-4D effekt? Abszolút meg! Persze ez így, sokkal jobban terheli az ember szemét úgy egy óra után..de azért szerintem érdemes néha kipróbálni! :) És ha valaki azzal jön, hogy károsítja a látást..akkor az nem vette számításba a mozi hangerejét.

 

 

latest-the-force-awakens-trailer-description_001.jpg

Végezetül a film és a szereplők. (SPOILER ALERT!)

A film maga nem próbál meg több lenni mint az elődök, inkább más.. És ez a maga 'szebb-színesebb" módján sikerül is. Túl hamar csöppenünk bele a történetbe, mindenféle komolyabb felvezetés vagy háttértörténet nélkül. A szereplők azok, akik úgy igazán megpróbálják összetartani a filmet. Sajnos ők azonban inkább a humor faktor, és a kameo szereplők miatt lettek emlékezetesek. Hogy maradandóak lesznek-e, azt majd annak az idő a megmondója..


-Poe: Az első memorizálható karakter, akinek személyiségét leginkább a humor jelképezi. Ezzel fel is veszi a film az első olyan szálat, ami végigmegy rajta..a humor. Tudom hogy az eddigi Star Wars filmekre nem különösebben volt jellemző, de elvégre a Disney családi filmekben utazik..és..hát úgy tűnik, hogy ezt a Star Wars franchise-ba is bele akarta ültetni. Senki ne értsen félre, szerintem ez nem egy rossz dolog..sőőt, kifejezetten üde színfoltot adott a filmnek. Persze van akinek nem tetszett az sem, amikor a Diablo 3 a második rész után némiképp..veszített a 'Dark Fantasy" hatásából. És ugyanígy van akinek szintén nem tetszett, hogy nem annyira szívbemarkoló az egész film. Ettől persze előfordultak érzelmesebb jelenetek is(no nem annyira, hogy könnyeket fakasszanak, de majdnem!).

-Rey: Egy igazán szép, de nem túl harsány női karakter. Amolyan pont jó. És nem csak családi ill. Disney tekintetben, de a Star Wars univerzumába is tökkéletesen bele illik!
És hogy vele van az erő..nos az külön öröm. Végre az első női karakter, amely több szerepet kap mint a hiúság, és jól is áll neki a Jedi szerep. Persze ez még csak betekintő volt, csak kóstoló abból, amire képes. Hogy miért, és hogy hogyan értem ezt..arra majd Luke-nál rátérek.

-Finn: Ő egy rohamosztagos, aki az első bevetése alkalmával nem volt képes arra, amire a többiek..kérdés nélkül ölni // ártatlanokat. Így az ő szerepe a menekülés volt, ezt talán kicsit túl is játszotta..az állandóan rohanó Finn-t csak a menekülés alatt szerzett barátai tudták jobb kedvre deríteni, és megmutatni neki hogy van még és mindig is lesz remény. Sajnos ő ettől még sokszor vaktában lövöldözött, nem csoda hisz bár megkapta a kellő kiképzést, sajnos egy ilyen életben helyt állni nehéz és bonyolult.. A végére kap egy halálosnak tűnő sebet, de mivel nem temették csak a hajóra vitték, minden bizonnyal még nem halott és jut neki még szerep.. Sajnálnám is, ha ennek a rohamosztagosnak ilyen hamar véget érne a szágája, főleg mivel nem szép ha egy rész alatt minden főkaraktert lekaszabolnak, és végül csak egy maradhat.. A fénykard-forgatás nem az erőssége, talán az össze-zavarodottság miatt..vagy mert meg akarták mutatni a készítők, hogy nem elég a testi erő ahhoz, hogy valaki Jedi lehessen.

-Kylo Ren: A szükséges gonosz. Olyan jól tükröződött az arcán az a sok érzelem(ahogy a legtöbb karakter esetében), hogy érezhető volt az apja és közte lévő feszültség, az uralkodónak való megfelelési kényszer, Darth Vader nyomdokaiba lépés nyomása..és ez lassanként felemésztette. Túlzott ifjonti ereje ugyan kimagasló, de nem volt benne elég harag. Inkább csak kicsapongás..így hát nem tudott elég gonosz lenni és lényegében ezért nem lehet Sith nagyúr momentán(talán majd később, villámcsapás?).. Az új lézerkard amit meglobogtat..igazán impozánsra sikerült és rémisztőre 3D-be, de vannak még dizájn-béli hiányosságai(és akkor még a logikai bukfencekről nem is beszélve), persze a Guard megfelelően ellátta szerepét ettől függetlenül. A film végén komoly sérülésekkel viszik el, és a Sith nagyúr szerint most fogja csak megkapni a képzésének végső fázisát. Mivel elvileg sérült a tüdeje(és mert nagy Darth Vader fanatikus), ezért evidens, hogy ő is hasonló lélegeztető maszkot és gépezetet kap majd magára(valószínűleg ez a képzés utolsó fázisa, esetleg még a villám-szórás bár azt a düh miatt is eltanulhatja, valamint a komolyabb sötét-oldali erőhasználatot..szüksége is lesz rá!)

-Han Solo: Legalább olyan energikus volt mint annak-idején, sőt..szinte alig-alig változott! Oldalán természetesen ott volt Csaba, azaz Chewbacca. Han remekül hozta a figuráját, de talán öregsége miatt kellett már kivonni a forgalomból..valószínűleg ezzel csak hátráltatta volna a filmbéli, és rendezői csapatot a későbbiek során(és nem a film fentmaradó 15 percében).. Han már kiöregedett a szerepből, úgy tűnik csak egy kameo erejéig ugrott be.

-Chewbacca: Nem kapott akkora tiszteletet korábban, és ez amiatt volt hogy hiába van ikonikus kinézete és fegyvere, sajnos a történethez ezidáig keveset adott hozzá. Most viszont, hogy megkapta ezt a 'poénkodást", amit leginkább arc-kifejezéseivel és mozdulataival ért el, kifejezetten poénosra sikeredett és mindenképp egy olyan karakter lett, akire ezentúl jobban odafigyel a néző. Igazán megragadó volt, amikor legjobb barátja halálakor tüzet nyitott minden rohamosztagosra..de főleg a Kylo Ren-re leadott lövés volt az..persze ezt Kylo csak ön-hergelésre használta később, elég jól bírja a támadásokat.

-Leila Hercegnő: Látszódott rajta a fásultság, az évek alatti 'beletörődömség de még mindig szeretem" Han iránt, és a kissé már 'belefáradtam az ellenállásba" szerep. Megható volt látni, hogy reagált Han halálára. Sajnos a szerepe ennyiben ki is merült.

-C-3PO: Csak keveset szerepelt, de akkor is hozta a maga..'ön-irónikus" humorát. Nem lehet komolyan venni, olyan esetlen! :D

-Guruló Droid: Aranyos volt, és a külseje is megkapta azt a bizonyos 'Republic Commando",-'mostmár színesbe nyomjuk" dizájnt.. Szerepe mérsékelt volt, nyilván nem fénykarddal hadonászott, de ahol szükség volt rá ott megállta a helyét.

-Halálcsillag: Ismét egy halálcsillag(Úgy tűnik a sötét oldalon van ám pénz!), és ismét nem volt hosszú-életű.. Az 'X-szárnyúval megrohamozzuk, páran felrobbanunk" de végül mint a 'sperma a lyukba módon belelövünk", 'oszt had robbanjon fel az egész" 'klisével el volt intézve az egész. Hogy lesz-e a sötét-oldal költségvetéséből újabb halálcsillag az elkövetkezendőkben(mindjárt, mindjárt!)..azt majd megtudjuk.

-Luke Skywalker: Sajnos csak a film végén tűnik fel egy rövid időre, amíg meghatott arccal szembesül Rey-el, aki átnyújtja(vagy legalábbis próbálja..), volt tanítványa lézerkardját(Kylo Ren), aki mint tudjuk a sötét oldalra tévedt anno és lényegében Luke ezért hagyta el a Jedi templomot, és élt száműzetésben.. Ezek alapján magától értetődő(sőt már puszta tény, be van jelentve), hogy lesz NEMIS EGY folytatás. Az első Star Wars filmek idején, George Lucas megkérdezte a Luke Skywalker szerepét játszó Mark Hamil-t, hogy 2011-re datálhatóan eljátszana EGY Obi-Wan jellegű karaktert, aki a következő generációnak adja át az Excalibur-t(ez valószínűleg a kék lézerkard hagyaték, amit minden bizonnyal Rey-nek ad át, és akit valószínűleg edzeni is fog)..

 



Cikkem végére értem, én remekül szórakoztam a film alatt(és a cikk írásakor is), és remélem hogy töretlenül viszik tovább a Star Wars szériát, mert ha ennél alább adják akkor rengeteg VETERÁN rajongót fognak veszíteni.