Vivaldi, - egy böngésző mind felett!

A Vivaldi egy remek új/friss böngésző az ismert Opera-böngésző tervezőitől(Mely érdekes mód az Chrome Build 45-re épül, és tartalmazza a Chrome webáruházat), és olyan forradalmi újításokat hoz amikkel sok más böngésző nem rendelkezik(vagy csak elvétve). :)

Elérhető: Windows/Linux/Mac: https://vivaldi.com

FUNKCIÓK:

 


1.Gyorsgombok. Az F1 lenyomásával elénk tárul a gyorsgombok egész tárháza! Ezekkel bármit elérhetünk egy pillanat alatt. :)
Az F2 pedig a böngésző bizonyos lehetőségeit, gyakran használt funkcióit!
Ráadásul mindkettőbe van beépített kereső, így rendkívül gyorsan kereshetünk a gyorsgombok/parancsok között!

2.Gyorstárcsázó. Remek funkció, mely már a korábbi Opera, ill. Chrome böngészőkben(nagytestvér) is tiszteletét tette. Segítségével egy adott oldalra gyűjthetjük a leggyakrabban látogatott,-elsőként megnyitott weboldalak listáját, így azokat bármikor gyorsan elérhetjük! :)14-adaptive-interface-configure-the-ui-elements.jpg

3.Míg a legtöbb böngészőbe csak előre és hátra nyilak vannak(amikkel 1-1 oldalt navigálhatunk előre/hátra, ráadásul meglehetősen lassan..),- nos addig a Vivaldiban hatalmas ugrásokat tehetünk az előzményekben, a gyors 'előretekerés"-/-'visszatekerés" gombokkal(helyileg az oda-vissza nyilak mellett találhatóak).

4.Összes megnyitott weboldal mentése a könyvjelzők közé: A könyvjelzők mindig is egyszerűbbé tették a böngészést, kezdve a könyvjelző eszköztárral(ami egy extra tálca felül, és gombnyomásra hozzáférést biztosít bármely weboldal/aloldal-hoz), a könyvjelző oldalsávjáig. Ezek a tulajdonságok itt is megtalálhatóak, ám a Vivaldi mindezt megspékelte azzal hogy a jobb-kattintás menübe integrálta a jelenleg megnyitott weboldalak mentését a könyvjelzők közé, így azokat nem kell egyesével mentegetni! Ezeket dátum szerint egy úgynevezett 'Mentett lapok" könyvjelző-mappába teszi, amin belül megtalálhatjuk majd az összes akkor mentett weblapot.

5.Jobbra/Balra lévő lapok bezárása: Eddig csak olyannal találkozhattunk a Chrome-ba(és később ezt a Firefox is sikeresen ellopta, mint az Opera designe-ját is), hogy az összes lap bezárása. Ám mostantól a Vivaldi lehetőséget nyújt, hogy csak a jobbra vagy épp balra lévő weboldalakat zárja be, ha azokat feleslegesnek véljük! Ezt természetesen az éppen aktuális megnyitott weboldaltól kell számolni.

6.Háttérbeli lapok hibernálása: Ezzel kérem, az éppen nem használt de megnyitott weboldalakat tudjuk hibernálni, így nem frissíti a tartalmukat folyamatosan a Vivaldi(ezzel is memóriát és rengeteg processzor munkálatot szabadítva fel)!

7.Lap klónozása: Volt már, hogy egy weboldalt több példányban akartunk megnyitni? Mindig a hadakozás, hogy url-cím kimásolása, beillesztése egy új megnyitott tab-ba..de többé nem! Ez a funkció egy pillanat alatt klónozza az éppen megnyitott weboldalt!

8.Fájl/megnyitott lapok mentése munkamenetként: A munkamenet mentése segítségével, az éppen megnyitott weblapok(és azok beállításait) menthetjük úgy, mint egyfajta könyvjelző..annyi eltéréssel, hogy így tömegesen nyithatunk meg korábban megnyitott weblapokat(és azok módosításait), pár kattintással

9.Vizuális tab: Ha egy tab fölé visszük az egeret, láthatjuk annak tartalmát! Ezt a funkciót eddig csak bizonyos videólejátszó programokban láthattuk, de most a Vivaldi besegít hogy egy tab megnyitása nélkül is ismerjük annak tartalmát!10-tab-stacks-declutter-your-session.jpg

10.Lomtár: A Lomtár lett az új előzmények, az ikonjára kattintva láthatjuk az összes nemrég bezárt lapot! :) Ezt a gombot a böngésző eszköztárán találhatjuk meg.

11.A Vivaldi UI(User Interface),-azaz felhasználó felületét teljesen testreszabhatjuk(és ezalatt nem csak a színsémákat értem)! :)settings-windows.jpg

12.Színharmónia: Maga a böngésző képes felvenni, az éppen megnyitott weboldal domináló színét(így a Youtube-t megnyitva például piros színben pompázik a böngésző, míg a Dailymotion-t megnyitva kék színekben)!

13.Tab stacking: Ez egy imádni való dolog aminek hála az azonos-típusú tabokat(vagy igazából bármilyet),- tehát a megnyitott weboldalak füleit egymásra húzhatjuk, így egy tabon/fülön belül több apró tab/fül kap helyet!
Így akár lehet egy Youtube stack, azaz egy tabon belül akár 3 Youtube weboldal közt is váltogathatunk, elkerülve a tumultust!tab-stacks-windows.jpg
14.Több weboldal futtatása egyszerre, egy fül alatt!11-tab-tiling-convenient-tab-viewing.jpg



Ezek volnának tehát a Vivaldi főbb funkciói amiket megismertem, természetesen sok-sok más egyéb extravagáns funkcióval rendelkezik(amivel sok más böngésző nem büszkélkedhet)! :) Javaslom próbáljátok ki!