Chilis-csokis creme brulee karamellizált almával recept [nosalty.hu]
hozzávalók / 4 adag
A creme brulée-hez
- 200 ml habtejszín
- 1 késhegynyi chilipehely
- 100 g csokoládé (70%)
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 3 ek cukor
A szóráshoz
- 4 teáskanál cukor

elkészítés
- A tejszínt a chilipehellyel felfőzzük. A csokoládét apróra vágjuk, és a tejszínben felolvasztjuk.
- A tojássárgákat és a tojásokat elkeverjük a cukorral, majd a langyos csokoládés-tejszínhez keverjük.
- A masszát 4 hőálló edénykében (kb. 175 ml űrtartalom) töltjük. Az edénykéket egy tepsibe rakjuk, annyi forró vizet öntünk a tepsibe, hogy a formák 2/3-ig érjen. 100 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 50-60 percig gőzöljük.
- Kivesszük, hűlni hagyjuk, legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
- Az almát megmossuk, négybe vágjuk, a magházát kivágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Az almát a forró vajban megdinszteljük, megszórjuk a cukorral, hagyjuk karamellizálodni, majd felöntjük a citromlével és vízzel, kb. 2 percig főzzük, hűlni hagyjuk.
- Tálalás előtt megszórjuk a maradék cukorral, majd egy karamellizáló pisztollyal aranybarnára karamellizáljuk, és az almával tálaljuk.
- sütési hőfok: 100°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- költség: 600 Ft