Húsos derelye recept [nosalty.hu]
hozzávalók / 4 adag
Tésztához
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 1 kk só
- 0.5 ek napraforgó olaj (tepsi kikenéséhez)
Töltelékhez
- 25 dkg darált pulykahús
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- 1 kk fekete bors (őrölt)
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 g kukoricakeményítő (teáskanálnyi)
- 2 ek tejföl
- 1 dl víz
elkészítés
tésztához
- A burgonyát héjában pici sóval megfőzzük.
- A főtt burgonyát egy nagyobb tálban kézi krumplinyomóval péppé törjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, és egynemű tésztává dolgozzuk össze.
töltelék
- A hagymát apró darabokra vágjuk, majd egy lábasban üvegesre pirítjuk az evőkanálnyi olajon.
- Beletesszük a pulykahúst, és jól átsütjük. Amikor a hús elveszítette eredetei piros színét, sózzuk, borsozzuk, és rátesszük a fűszerpaprikát. Átkeverjük és felöntjük vízzel.
- Fedő alatt elkészítjük a darált húsos "pörköltet".
- Amikor kész, egy kisebb edénybe átmerjük a pirospaprikás szaftot. Félretesszük.
- A főtt darált húshoz adjuk a kevéske étkezési keményítőt és a tejfölt. Elkeverjük. A meleg tejfölös húst a keményítő egy kicsit be fogja sűríteni addig, amíg a tésztát kinyújtjuk.
- A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a legnagyobb pogácsa-szaggatóval ( nekem 8 cm) kiszúrjuk a köröket.
- A körök közepére teszünk egy kis kanál húsos tölteléket. Félbehajtjuk, majd kés segítségével lenyomkodjuk a félkör széleit. Én most a derelye készítőt használtam.
- A derelyéket bő, forró, enyhén sós vízbe tesszük. Amikor feljöttek a víz felszínére, még egy kicsit hagyjuk főni. Ezután szűrő kanállal kiszedjük a kész derelyéket. Jól lecsepegtetjük, és kiolajozott sütőlemezen előmelegített sütőbe toljuk épp csak annyi időre, hogy a nedvesség felszáradjon róluk.
- A félretett paprikás szaftba teszünk egy kevéske tejfölt és egy kevéske keményítőt. Gyenge tűzön besűrítjük.
- A derelyéket tányérra tesszük, és meglocsoljuk a tejfölös szafttal. Langyosan kínáljuk.
- sütési hőfok: 180°C
- tepsi mérete: 30x40 cm
- költség: 800 Ft
- elkészítettem: 4 alkalommal