Húsos derelye recept [nosalty.hu]

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Töltelékhez

 

elkészítés

tésztához

  1. A burgonyát héjában pici sóval megfőzzük.
  2. A főtt burgonyát egy nagyobb tálban kézi krumplinyomóval péppé törjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, és egynemű tésztává dolgozzuk össze.

töltelék

  1. A hagymát apró darabokra vágjuk, majd egy lábasban üvegesre pirítjuk az evőkanálnyi olajon.
  2. Beletesszük a pulykahúst, és jól átsütjük. Amikor a hús elveszítette eredetei piros színét, sózzuk, borsozzuk, és rátesszük a fűszerpaprikát. Átkeverjük és felöntjük vízzel.
  3. Fedő alatt elkészítjük a darált húsos "pörköltet".
  4. Amikor kész, egy kisebb edénybe átmerjük a pirospaprikás szaftot. Félretesszük.
  5. A főtt darált húshoz adjuk a kevéske étkezési keményítőt és a tejfölt. Elkeverjük. A meleg tejfölös húst a keményítő egy kicsit be fogja sűríteni addig, amíg a tésztát kinyújtjuk.
  6. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a legnagyobb pogácsa-szaggatóval ( nekem 8 cm) kiszúrjuk a köröket.

    delicious-food-cinemagraphs-3gif

  7. A körök közepére teszünk egy kis kanál húsos tölteléket. Félbehajtjuk, majd kés segítségével lenyomkodjuk a félkör széleit. Én most a derelye készítőt használtam.
  8. A derelyéket bő, forró, enyhén sós vízbe tesszük. Amikor feljöttek a víz felszínére, még egy kicsit hagyjuk főni. Ezután szűrő kanállal kiszedjük a kész derelyéket. Jól lecsepegtetjük, és kiolajozott sütőlemezen előmelegített sütőbe toljuk épp csak annyi időre, hogy a nedvesség felszáradjon róluk.

    tumblr_o4sodqjco51u9ooogo1_500gif

  9. A félretett paprikás szaftba teszünk egy kevéske tejfölt és egy kevéske keményítőt. Gyenge tűzön besűrítjük.
  10. A derelyéket tányérra tesszük, és meglocsoljuk a tejfölös szafttal. Langyosan kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal