Illatos omlós linzerkosár sok málnával! [femina.hu]

tenor

A roppanós tészta selymes krémmel, friss gyümölccsel olyan élményt nyújt, aminek képtelenség ellenállni. Ha betartasz néhány ökölszabályt, a málnás linzerkosár kifogástalanra sikerül. Arra is ügyelj, hogy ne nyomkodj túl sok masszát a sütőformába. Pocsayné Vincze Tünde desszertje vendégvárónak is tökéletes.

11-2-decorative-line-black-png-pictureHozzávalók 12 darabhoz:

Tészta
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
Krém
  • 6 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
Tetejére
  • 30 dkg málna

11-2-decorative-line-black-png-picture

Recept idők

tumblr_o1itgoo0wf1u9ooogo1_500gif

Elkészítés:

A tésztához szitáld át a lisztet, és morzsold össze a szobahőmérsékletű, de ne túl lágy vajjal. Add hozzá a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot és az egész tojásokat. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal, hogy közben a vaj ne olvadjon meg, mert akkor nem lesz omlós a kosárka. Csomagold a tésztát folpackba, és rakd 30 percre a hűtőbe.

Közben készítsd el a krémet. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliaaromával és a liszttel keverd simára, majd öntsd fel a tejjel, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrítsd be. Ha kész, tedd félre hűlni, időnként még keverj rajta. 

Pihentetést követően a tésztából formázz diónyi golyókat a tenyereddel, majd lisztezett ujjal nyomkodd egyenletesen a sütőformákba. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 12-15 percig. Ha szép aranybarna, vedd ki a sütőből. Vigyázz, nehogy túlsüsd, mert akkor nem omlós és ropogós, hanem kőkemény lesz. A formákból a tésztát könnyedén ki tudod önteni. A kisült kosárkákat töltsd meg a kihűlt krémmel. Rakd a tetejére a megmosott málnadarabkákat. Tálalásig tárold hűtőben.