Szicíliai húsgombócok Spagettivel recept [nosalty.hu]
hozzávalók / 4 adag
Paradicsomszósz
- 1 dl olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 80 dkg konzerv paradicsom (2 doboz hámozott)
- 2 dkg sűrített paradicsom (ek.)
- 1 ek oregánó (morzsolt)
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 ek cukor
- 1 dl száraz vörösbor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 marék bazsalikom (friss)
Húsgombócok
- 50 dkg darált marhahús
- 10 dkg mazsola
- 1 db zsemle (szikkadt)
- 10 dkg parmezán sajt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek majoranna (morzsolt)
- 2 db tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Tészta
- 40 dkg spagetti tészta
elkészítés
Paradicsomszósz
- A megpucolt, összezúzott fokhagymát az olívaolajon megfuttatjuk.
- A hámozott paradicsomot késes robotgépben pürésítjük, és a fokhagymára öntjük. Mehet hozzá a többi alapanyag, és 20 perc alatt takaréklángon összefőzzük.
- A friss, összevágott bazsalikomot akkor keverjük hozzá, mikor a szószt a tűzről már levettük.
Húsgombócok
- A zsemlét vízbe áztatjuk, majd a vizet kinyomkodjuk belőle.
- A húst a zsemlével, aprított petrezselyemmel, a lereszelt sajttal, tojásokkal és a fűszerekkel késes robotgépben összedolgozzuk.
- A húsmasszából nedves kézzel kb. 20 db golyót formázunk. A húsgolyókat olajon, minden oldalán átsütjük.
- A gombócokat a paradicsomszószba áttéve, mérsékelt tűzön 10 perc alatt összefőzzük.
Tészta
- A spagettit forrásban lévő sós vízben, a csomagoláson található utasításnak megfelelően kifőzzük, és a mártásos húsgombócokkal, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.