Triplacsokis-meggyes gesztenye torta recept [sweetspot.rs]
Hozzávalók
Torta
- 6 tojás
- 1 csokoládés pudingpor
- 12,5 dkg vaj olvasztva
- 50 dkg gesztenyemassza (2 db)
- 18 dkg kristálycukor
- 1 zacskó (Bourbon) vaníliás cukor
- Opcionális: ízlés szerint kevés rum
- 1 kanál (holland) kakaópor
- csipet só
- 1 zacskó sütőpor
- 10 dkg étcsokoládé a tetejére
Elkészítés
-
A tojásokat szétválasztjuk.
-
A fehérjéből egy csipet só segítségével kemény habot verünk.
-
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a pudingport, a kakaót, sütőport, (rumot) és a felolvasztott vajat, majd végül a gesztenyemasszát is hozzádolgozzuk.
-
A felvert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a gesztenyés masszához.
-
Kivajazott magasabb falú tepsibe öntjük a keveréket.
-
180 fokon addig sütjük, míg a tűpróba alkalmával nem tapad semmi oda a tésztából. Ez kb. fél óra.
-
Ha megsült, meglocsoljuk olvasztott csokoládémázzal. A kihűlt piskótatésztát fel is vághatjuk kockákra és egyenként mártjuk a csokiba, esetleg mogyoróval díszíthetjük még.
- TORTA VÁLTOZAT: A képen látható tortát másfélszeres adagból készítettem, úgy, hogy kapcsos tortaformában két piskótaalapot sütöttem. Miután a tészta kihűlt, mindkettőt kettévágtam. Így három tölthető réteget kaptam. A legalsóba és legfelsőbe klasszikus francia csokoládékrémet (Ganache-t) kentem, a középső rétegbe pedig házi meggylekvár került. Ganache krém elkészítése: Ez alaprecept, mely felhasználástól függően variálható. Ezek az arányok (étcsokoládé és tejszín 1:1 aránya) egy kenhető, de hamar dermedő csokoládékrémet eredményeznek, amely akár fel is habosítható. Én ehhez a tortához 35 dkg jó minőségű étcsokoládét és 3,5 dl tejszínt használtam fel. 1. A csokoládét apróra törjük, és hőálló tálba tesszük. 2. A tejszínt lassú tűzőn gyöngyözésig melegítjük, majd a csokoládéra öntjük. Egyelőre nem keverjük, ugyanis ha túl gyorsan hűl, szemcsés lesz. 3. Kb. 10 perc elteltével összekeverjük, hogy a tejszín és a csoki megfelelően elegyedjen.