Vegetáriánus bolognai spagetti recept [nosalty.hu]
hozzávalók / 4 adag
- 50 dkg gomba
- 3 közepes db sárgarépa
- 30 dkg zeller (szárával együtt, levelei nélkül / vagy 5 szál szárzeller)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl napraforgó olaj
- 37 dkg paradicsomszósz
- 1 dl paradicsomlé (házi)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 kk oregánó
- 2 teáskanál bazsalikom
- 1 kk majoranna
- babérlevél ízlés szerint (őrölt, fél kk kb)
- 1 késhegynyi chilipehely
- 3 dkg parmezán sajt (reszelt, vagy pehely)
- 40 dkg spagetti tészta
elkészítés
- A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát, zellert és a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát felkockázzuk, a zeller szárát levelei nélkül apró karikákra vágjuk.
- Az olajon megdinszteljük a hagymát, rázúzzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a zeller szárát, és együtt pirítjuk még néhány percig, majd hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket, sót és a borsot. Addig pirítjuk, míg el nem párolog a leve.
- Ezután hozzáadjuk a többi fűszert, és takarékon pirítjuk még legalább 10 percig. A végén hozzáadjuk a paradicsompürét és a paradicsomlevet. Néhány percig rotyogtatjuk.
- A kifőtt spagettire halmozzuk a szószt, megszórjuk parmezánpehellyel, és jóízűen elfogyasztjuk. :)